I Love Them soo Much...

29 December 2011

Maksud Disebalik bunyi Hon2 kenderaan di Malaysia...


  • Salam readers...
  • Wordless Thursday la pulak ....
  • Hik hik...
  • Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon?
  • Percaya atau tidak…
  • Tahukah anda bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.
  • Ain bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk anda sekarang.
  • Please take note yer! hehe ..
1 x HON PENDEK – pemandu tu nak cakap “HAI”

2 x HON PENDEK – pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”

3 x HON PENDEK – pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit jalan
(biasanya kat traffic light time dah hijau dorang tak reti-reti nak jalan)

1 x HON PANJANG – pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu
secara merbahaya dan hampir boleh menyebabkan kemalangan

2 x HON PANJANG – pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”

4 X atau lebih HON PENDEK – pemandu tu cakap ;


“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

23 December 2011

Salam Jumaat.. Me @ 19 weeks...

  • Salam Readers...
  • Jari jemari ni dah mula nak menari atas keyboard nak menaip...
  • huhu....
  • Today im 19 weeks pregnant...
  • Minggu depan kandungan dah menjangkau ke angka 5 bulan...
  • I'm on my half way to get it through...
  • Pray for me okay...
  • Next check-up harap nyer everythings going fine...
  • And sekiranya ade rezeki Ain x sabar nak wat 3D/4D scan...
  • Walaupon sbelum ni Ain da terbuat...
  • Tapi that time baru 17 weeks...
  • Kebetulan Ain masih sakit kat area bawah perut...
  • So Ain pegi refer Doc Sajidah...
  • And why Ain sakit it coz uri masih di bawah lagi...
  • Soo jgn banyak berjalan sgt or wat kerja / angkat benda berat...
  • Hari kejadian tu Ain terajin mengemas rumah...
  • X la angkat2 sgt benda berat tapi maybe x perasan kot...
  • Ok berbalik pada citer scan tuh...
  • Alhamdulillah...
  • So far perkembangan baby amatlah menggalakkan...
  • Berat baby normal...
  • Ukuran utk semua part normal n sehat...
  • Yang best nyer Doc kate baby Ain ni tinggi refer pada kaki die...
  • Cam Ibu n abg Iman die yg tinggi lampai la...
  • hik hik...
  • Masa scan lak baby Ain ni tgah tido...
  • Puas godek2 die suh bangun...
  • Kesian anak Ibu... sori yer...
  • Tapi part yg best tu time elok2 nak teropong jantina die...
  • Boleh pulak baby duk menyilang kaki x nak bagi nampak...
  • Sedangkan sebelum tuh die duduk luruskan kaki...
  • Tau je Ayah n Ibu die nak tengok Birdie or flower die...
  • Xpe la ape pon kami x kesah...
  • Yang paling penting baby Ain sihat n sempurna... amin...
  • ok ni pic baby in 3D aritu @ 17weeks..
  • Nampak kurus sbb lelemak belum ade sepenuhnya...
  • If  20weeks above maybe nampak chubby lah...
Pic ni baby tgah sucking thumb ... cute sgt...

Pic ni pulak... baby tgah tutup muka die... malu kot...
  • Masa tu Ain bersyukur sgt...
  • My baby condition is GOOD...
  • Utk kerisauan lain mungkin sbb uri masih di bawah...
  • Hope x tergolong dalam Placenta Previa stage worse...
  • Setiap hari berdoa agar kandungan ini dipelihara sebaik nya...
  • Terima Kasih Allah...
  • *** The End ***

16 December 2011

Check-up 18 Weeks..

  • Salam...
  • Alhamdulillah...
  • Hari ni cuaca seoerti biase sempena nak hujung tahun ni...
  • Kat sinie HUJAN...
  • Tapi Allah menurunkan nya selepas SOLAT JUMAAT tadi...
  • Bersyukur la kepada Incik2 yg pegi Solat Jumaat ye...
  • Dah selesai Sembahyang baru hujan...
  • Okay...
  • Ain nak story sket pasal Check-up semalam...
  • Alhamdulillah lagi...
  • Sebab nye HB Ain ade peningkatan sket walaupon masih lg tahap Low...
  • Semalam result kuar kata HB Ain 10.00...
  • Takpe lah sekurang nye ade naik kan...
  • Dari result die rendah jek susah hati jugak....
  • Nurse pon cakap bagus sbb naik n teruskan pemakanan ikut saranan Doc...
  • Peningkatan berat badan pon okay gak walaupon 1kg je...
  • Tapi 1 kg ni utk 2minggu tau...
  • Kalo sebualan mau nye naik 2kg...
  • hehe...
  • Yg penting Ain x mo minum air gula lagi...
  • Da serik mase pregnant kan Iman kene minum air gula...
  • X sedap langsung... uwek..
  • Perkembangan baby POSITIVE...
  • Doc cakap si Anemia ni can cause Baby growth terganggu...
  • Dan semalam Doc check OK...
  • Pembesaran tahap normal.... 
  • & Ain -> NO SYMPTOM OF ANEMIA..!!!
  • huh... Selamat... Lega sikit dengar Doc ckap camtuh...
  • Next check-up still 2 weeks lagi sbb HB x normal lagi kan...
  • So 5 Jan 2012 Ain kene check-up lagik...
  • Diz time kene bawak Iman pulak sebab Iman pon check-up jugak...
  • Same date tu Ain yg request...
  • It's more easier for me utk pegi once time only ma...
  • huhu...
Me @ 18 Weeks...

14 December 2011

Simptom Terbaru Ibu Mengandung...

  • Salam..
  • Wordless Wednesday...
  • huhu...
  • Simptom terbaru Ain utk sekarang nie...
  • Kaki Ain selalu sejuk...
  • Mungkin disebabkan temperature opis ni yg mmg sejuk...
  • Dan kat rumah pon sejuk jugak...
  • Walaupon kat rumah xde Aircond...
  • Tapi entahlah...
  • Mengandung kali ni Ain rase banyak pengalaman baru...
  • Salah satu nye Kaki Sejuk ni la...
  • Sebagai langkah pencegahan...
  • Ain terpaksa la pakai stokin...
  • Sebab da x tahan sejuk...
  • Sebelum ni okay jek...
  • Tapi started semalam mmg da x tahan...
  • Sampai kaki naik kebas dek terlampau SEJUK..
  • huhu...
  • Nie pic baby in womb at 18 weeks...

13 December 2011

Selamat Pengantin Baru... Tasya & Fareez

  • Salam ...
  • Jumaat lalu 9 Disember 2011...
  • Telah berlansung acara Ijab & Qabul bg anak buah Ain...
  • Angah @ Tasya...
  • Dan Ain berkesempatan hadir pada Majlis Akad Nikah tersebut..
  • Yela sbg Makcik Kesayangan kan...
  • hehe perasan btol...
  • Sebenarnya nak memeriahkan Majlis jek...
  • Alhamdulillah dgn sekali lafaz je si Angah da jadi Isteri org...
  • Majlis Resepsi dorang ni pada bulan Feb 2012...
  • Time tu Ain da masuk 7 bulan lebih pregnant kot..
  • huhu...
  • Mak buyung nak melaram nanti...
  • Ni antara pic yg sempat disnap pd majlis tu...
  • huhu...
  • Lets scroll....




















12 December 2011

Jadual Pembayaran Gaji bagi Tahun 2012...

  • Salam...
  • Entry for monday lg...
  • Bagi kakitangan awam sekalian...
  • Leh la budjet2 utk gaji tahun depan ye...
  • Nasib baik la bulan depan gaji dapat pertengahan bulan...
  • Alhamdulillah...
  • Okay..


Penangan DURIAN...!!!

  • Salam readers...
  • Ni kisah malam tadi...

  • Entah kenapa semalam asyik terserempak dgn DURIAN jek...
  • Dan malam tadi dalam pukul 11 malam...
  • Ain menyuarakan hati kpd En.Suami utk membelikannya...
  • Tapi mcm biase mula2 En.Suami x kasi sbb nye...
  • Ain ni mmg hantu DURIAN...
  • Die takot Ain makan sebakul agaknye...
  • Pastu mula la mengadu dgn En.Suami...
  • Badan panas la ape la...
  • Hik hik...
  • Nak tak nak bile En.Suami tgok Ain tarik muncung cencurut kat die...
  • N konon2 Ain kate xpe la xyah beli sbb Ain x jadi nak makan...
  • Ain nak tidor lak mengantuk..(konon2 tapi merajuk)
  • En.Suami pon capai kunci kereta n kuar...
  • Dalam hati ni ingat die marah sgt...
  • Dalam 10 minit tu...
  • En.Suami balik bawak plastik besar...
  • Berisi DURIAN...
  • 7 biji Durian...
  • Sambil tu die cakap "Nasib baik le yg dlm perot tu nak... Kalo tak next time la ye awak dpt makan..."
  • hihi...
  • Semalam Ain sempat la makan SEBIJI ye bukan seulas...
  • Alhamdulillah nothing happen...
  • Dan dapat la tidor lena sebab dapat ape yg Ain nak makan ...
  • Pada malam2 buta...
  • Iman pon mengantuk tgok kami makan sbb nye...
  • Iman x pandai sgt makan Durian...
  • Die buat rase2 jek...
  • Seulas pon x abis makan...
  • huhu...
  • Ni lah penangan Musim durian @ Mengidam...
  • Terima Kasih En.Suami...

  • We Love u soo Much..

07 December 2011

Kelahiran Ahli Terbaru...

  • Salam...
  • Hari Isnin lalu 5 Dis 2011...
  • My niece selamat melahirkan seorg BabyBoy yg Handsome lg Cute...
  • Niece Ain ni nama gelaran die Baby...
  • Since die kecik lg mmg kami bahasakan die Baby..
  • Baby Boy si Baby ni lahir kat Hosp. Ampang...
  • Ex Hosp. Bersalin Ain la...
  • Semalam sempat gak la Ain pegi sane...
  • Time Lunch minta En.Suami hantarkan...
  • sebab Ain nak sgt tgok baby tuh...
  • Berat Baby ni 3.27kg..
  • Mmg semangat n chubby pipi die...
  • Geram sampai buat ain x sabar nak tgok si tembam Ain dlm perot nih pulak...
  • hihihi...
  • Muke serupa cam Ayah die...
  • Utk nama pulak diorang x decide lagi..
  • Tapi ade 2 nama yg dorang pilih...
  • Khir Irshad / Khir Rayyan...
  • Sebab nama Ayah nye Khirly...
  • Nak ade Khir jugak la...
  • X kesah la mane2 pon sbb dua2 name tuh sedap...
  • huhu...
  • Congrates too both of u...
  • For the Newborn Baby...
  • He is ur Bundle of Joy...




Birth Announcements
Birth Announcements by WiddlyTinks.com

My Tummy @ 16 Weeks...

  • Salam Pagiii...
  • Seperti biase la...
  • Mood di kala waktu pagi nih...
  • Cam moody sket..
  • Ditambah pulak dgn ketidakselesaan perut yg disbbkan salah makan...
  • Lagi la moody habis...
  • Ok perkembangan terbaru Miss Tummy...
  • Perut agak memboyot walaupon ramai kate perut kecik...
  • Doesnt matter la kecik ke besor...
  • Janji baby dalam perot sehat...
  • Utk penambahan berat badan mmg xde...
  • Sebab status Ain masih lagi x leh makan sgt...
  • So agak thinny sikit...
  • Mak Ain da risau sebab tgok Ain da x se-chubby dulu...
  • Lemak bawah dagu pon da hilang...
  • huhu...
  • Sedih la jugak sbb kurus time pregnant lak...
  • Nak buek camno kan...
  • Redha jer la...
  • My tummy @ 16 weeks...
  • Abg Iman pon nak interframe gak ...
  • Bile tgok Ibu die bergambar...
  • Siap buat action lagi...
  • Next kene gi check-up lagi sbb Anemia...
  • Harap HB Ain normal...
  • No more Anemia...
  • *** The End ***

05 December 2011

My Friend's Wedding...

  • Sebenar nye cite ni da lama...
  • Dalam Bulan 7 hari tue...
  • Kebetulan Ain tgah menggodek gambar2 lama...
  • Dan ternampak lah pic Dayana's Wedding...
  • Ain pegi Dgn Iman n Adik Ain...
  • Mintak tolong En. Suami drop kan je...
  • Coz mmg Ain x bagi ikot pon sebab nye...
  • Kalo da jumpe kawan2 lame mmg duk lepak lama lah...
  • hehe...
  • Rindu bangat nak jumpe dorang n shared crita semasa @ Gosip panas...
  • Time sampai tue...
  • Ain disambut oleh My Best Pal eva...
  • Nurshazuanna @ wana...
  • Byk sg kenangan manis dgn die...
  • Kawan karib sewaktu Sek.Men...
  • Zaman teenagers la katakan...
  • Bersyukur sgt sbb dapat kawan dgn die...
  • She's very kind & understanding person...
  • Sikap die yg penyabar dgn perangai Ain...
  • Sebab Ain ni agak x tentu perangai...
  • Tapi die still cool je...
  • Pada die "Friends are still friends"...
  • Our Friendship is to valuable...
  • Ok jom layan gambar..

Yana.... U Look Gorgeous babe...!!




Ain... Wana ... Era...


Miss that memory...

Anak bujang ku g sgt suka tgok "Kompang Org Kawin"



Adik ku ... Iman

02 December 2011

Anemia...

  • Salam Jumaat...
  • huhu...
  • Sedih la pulak...
  • Semalam check-up n as usual...
  • HB Ain x chantek la...
  • Still bawah 11mg...
  • Last check-up aritue...
  • 8.9mg but now 8.7mg...
  • Rase nye Ain da puas makan sume makanan yg byk zat besi...
  • Ikan, daging, sayur etc...
  • Mungkin sebab bile makan muntah balik kot...
  • Tu yang zat x nak lekat...
  • huhu...
  • Disebabkan tu Ain kene check-up semula 2 minggu sekali...
  • Selagi paras HB x normal selagi tu la kene 2 minggu...
  • Hope 15/12 ni...
  • HB Ain >11mg...
  • Doakan ye...
  • Sini Ain letak sikit info pasal si Anemia...
  • Sedap nama tu kan tapi bahaya...!!!
  • Anemia bermaksud kekurangan sel darah merah dan merupakan keadaan yang amat kerap berlaku di kalangan wanita hamil.
  • Sebab utama anemia ialah kekurangan zat besi. 
  • Anemia selalunya tidak akan mempengaruhi tumbesaran bayi kerana bayi sentiasa mendapat bekalan zat besi yang cukup untuknya membesar
  • tetapi sekiranya keadaan anaemia ini terlalu teruk bayi anda juga mungkin akan mengalami anemia selepas lahir.

    Bagaimana untuk mengetahui yang saya menghidap Anemia?

    Ujian darah yang ringkas akan menentukan samada anda mengalami anaemia atau tidak. Sekiranya anda cuma mengalami anaemia yang ringan, anda tidak akan menunjukan sebarang simptom. Tetapi sekiranya ia dalam tahap yang teruk anda mungkin akan merasa:

    cepat Letih
    rasa tidak bermaya
    pucat
    berdebar-debar
    sukar bernafas
    pengsan
Risiko Untuk Mendapat Anemia
  • Sesetengah wanita mempunyai lebih risiko untuk mendapat anemia. Ia kerap berlaku kepada:

    Mereka yang mengalami masalah kurang zat makanan
    Mereka yang mengandung kembar
    Mereka yang mempunyai anak yang terlalu rapat
    Merka yang sering muntah dan mempunyai masalah penghadaman

    Berapa banyak Zat Besi yang saya perlu makan?

    Anda memerlukan sekurang kurangnya 15 mg zat besi sebelum hamil.
  • Tetapi semasa hamil anda memerlukan dua kali ganda dos yang disarankan.
  • Tapi hati-hati kerana ia boleh menybabkan sembelit dan muntah-muntah pada sesetengah orang. Sekiranya anda alah dengan zat besi,
  • cubalah memakan makanan yang mempunyai zat besi yang tinggi seperti:

    Daging tanpa lemak (tapi hindarkan memakan hati kerana ia mengandungi vitamin A yang terlalu tinggi)
    Sayuran hijau seperti bayam, kangkung atau brokol

    Maksimakan penyerapan Zat Besi

    Ambil perhatian tentang apa yang anda makan atau minum semasa mengambil zat besi ini. Pengambilan adalah vitamin C disarankan kerana ia mengalakan penyerapan zat besi tetapi mengambil minuman yang berkafin bersama dengan makanan yang mempunyai zat besi akan megurangkan penyerapan zat besi dalam badan anda.